Διαβάστε σήμερα..

"

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Ο Σταυρός, το σύμβολο τoυ μαρτυρίου και της νίκης, υψώθηκε ξανά στην Μαλούλα της Συρίας.


Η Μαλούλα της Συρίας είναι μια καθαρά χριστιανική πόλη, κτισμένη ανάμεσα σε ψηλά βράχια. Πρόκειται για ένα από τα τελευταία χωριά στον κόσμο, όπου οι κάτοικοί του μιλούν ακόμη την γλώσσα του Χριστού, τα αραμαϊκά.

Π.χ. όταν θέλουν να πουν σε κάποιον «γιατί με άφησες;», λένε «λιμά σαμπαχθανί;», ακριβώς όπως φώναξε ο Χριστός επάνω στον σταυρό: «Ηλί, Ηλί, λιμά σαβαχθανί;» (Θεέ μου, Θεέ μου, ίνα τι με εγκατέλιπες;).
Και επειδή η Μαλούλα είναι το μοναδικό μέρος στον κόσμο, όπου οι κάτοικοί της προφέρουν στην καθημερινή τους ζωή τα ίδια λόγια, τα οποία πρόφερε και ο Χριστός επάνω στον σταυρό, για αυτό τιμούν με μεγαλοπρέπεια την γιορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.
Ανάβουν φωτεινούς σταυρούς επάνω στα βράχια και μαζεύονται εκεί, τραγουδούν και ψάλλουν, ενώ ταυτόχρονα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα φωτίζουν τον νυκτερινό ουρανό.
Ακριβώς επάνω από το χωριό της Μαλούλα βρίσκεται η Μονή της Αγίας Θέκλας, ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Συρίας, η οποία ξανακτίζεται μετά την καταστροφή της από τους τζιχαντιστές ώστε σύντομα να ξαναλειτουργήσει.
Πηγή : Ενοριακή ζωή
Το ίδιο το χωριό είχε και αυτό υποστεί πολλά από τους τζιχαντιστές, καθώς είχε κυριευτεί προσωρινά από αυτούς, όταν απήγαγαν και τις μοναχές της γυναικείας μονής.
Αρκετοί κάτοικοι σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι αιχμαλωτίστηκαν και κάποιοι εκτελέστηκαν από τους τρομοκράτες.
Συγκλονιστικές ιστορίες από τις φρικτές αυτές ημέρες και σύγχρονα μαρτυρολόγια της Μαλούλα κυκλοφορούν μεταξύ των χριστιανών της Συρίας.
Κάτοικοι του χωριού εκτελέστηκαν από τους τζιχαντιστές, επειδή απλά αρνήθηκαν να προφέρουν την ομολογία του Ισλάμ, δηλαδή να αρνηθούν στον Χριστό και τον Σταυρό Του.
Όμως, εδώ και πολύν καιρό η Μαλούλα ελευθερώθηκε και η σταθερότητα επανήλθε στην περιοχή, με αποτέλεσμα οι κάτοικοί της να επιστρέψουν, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες.
Η ύψωση του Σταυρού, που είναι το «τρόπαιο της νίκης», στην χριστιανική Μαλούλα είναι απόδειξη ότι ο Σταυρός του Χριστού νίκησε και θα νικήσει.

Το φώς που ανάβει επάνω σε αυτόν έδιωξε το ισλαμικό σκοτάδι.
Βαστάζοντας τον σταυρό τους οι χριστιανοί της Μαλούλα, οι χριστιανοί Συρίας, δεν φοβούνται.
Είναι έτοιμοι για αυτόν τον Σταυρό να δώσουν ακόμη και την ζωή τους, όπως ήδη την έδωσαν αρκετοί χριστιανοί της Μαλούλα.
Ας τους μιμηθούμε.
(πηγή φωτο: dime news)
Πηγή:  Βήμα Ορθοδοξίας

Recommended Post Slide Out For Blogger