Πασχαλινό Παζάρι "από καρδιάς" στην Ι.Μ.Παναγίας Χρυσοπηγής

Πασχαλινό Παζάρι "από καρδιάς" στην Ι.Μ.Παναγίας Χρυσοπηγής
Μάθετε περισσότερα .Κάντε κλικ στην εικόνα.

Διαβάστε σήμερα..

"

Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Παιδιά, το Σάββατο του Λαζάρου φτιάχνουμε τα Λαζαράκια!

Τα Λαζαράκια είναι τα μικρά σταφιδόψωμα, που ζυμώνονται το Σάββατο του Λαζάρου, και έχουν συνήθως "ανθρώπινο" σχήμα. Θυμάμαι τη θεία μου τη Λενιώ να τα φτιάχνει κάθε χρόνο το Πάσχα και να μας λέει όλο περηφάνια: -Παιδιά, ακούστε, εγώ είμαι από νησί, από μακρινό νησί από την Κω και εμείς στην Κω, παιδιά μου, το Σάββατο του Λαζάρου φτιάχνουμε τα Λαζαράκια, ελάτε να σας μάθω πώς. Έτσι έμαθα και εγώ να φτιάχνω τα λαζαράκια κάθε χρόνο, το Σάββατο του Λαζάρου και με αυτά τα σταφιδοψωμάκια σημαίνει η αρχή των προετοιμασιών του σπιτιού μου για το Πάσχα!
 
Συστατικά

Πηγή : Infokids

1 κιλό αλεύρι σκληρό ή 700 γρ. σκληρό και 300 γρ. μαλακό
1/2 φλ. ζάχαρη
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1+1/2 φλ. σταφίδες ξανθές
1 φακελάκι μαγιά
4 κ. γλυκού κανέλα
1 φλ. γάλα χλιαρό (ίσως λίγο ακόμα)
1 κ. γλυκού αλάτι
χλιαρό νερό (για το προζύμι)
γαρύφαλλα ολόκληρα για μάτια
 

Εκτέλεση
Φτιάχνουμε το προζύμι: Σε 1 φλ. χλιαρό νερό διαλύουμε τη μαγιά και προσθέτουμε αλεύρι ώστε να γίνει ένας πηχτός χυλός. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 12 ώρες.
Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το υπόλοιπο αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και την κανέλα. Κάνουμε μία τρύπα στη μέση και βάζουμε το προζύμι, το ελαιόλαδο, το χλιαρό γάλα και αρχίζουμε να ζυμώνουμε παίρνοντας λίγο-λίγο αλεύρι από γύρω. Προσθέτου τις σταφίδες και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε να γίνει η ζύμη απαλή!
Φτιάχνουμε λαζαράκια (ανθρωπάκια) και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε αντικολλητικό χαρτί για 1 ώρα.
Ψήνουμε στους 190°c (πάνω κάτω) για 20' το πολύ.
Παραλλαγή: Με την ίδια ζύμη μπορούμε να φτιάξουμε καλαθάκια και να τα γεμίσουμε με κοπανισμένες σταφίδες, κανέλα και γαρίφαλα, να τα βουτήξουμε στο σουσάμι και αφού τα αφήσουμε να φουσκώσουν να τα ψήσουμε στο φούρνο.
Tips: Ο χρόνος ψησίματος ίσως διαφέρει (ανάλογα με το μέγεθός τους), μόλις ροδίσουν είναι έτοιμα (προσοχή να μην καούν)! Αφού φτιάξουμε τα Λαζαράκια και τους δώσουμε σχήμα ανθρώπου, βάζουμε τις σταφίδες για μάτια και στόμα. Αν χρειαστεί περισσότερο υγρό στο ζύμωμα προσθέτουμε γάλα και όχι νερό!
Recommended Post Slide Out For Blogger