Πασχαλινό Παζάρι "από καρδιάς" στην Ι.Μ.Παναγίας Χρυσοπηγής

Πασχαλινό Παζάρι "από καρδιάς" στην Ι.Μ.Παναγίας Χρυσοπηγής
Μάθετε περισσότερα .Κάντε κλικ στην εικόνα.

Διαβάστε σήμερα..

"

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Τι πρωινό κάνει να τρώμε;



Το γεγονός ότι το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, το...
ξέρετε. Το ότι η κατανάλωση πρωινού συνδέεται με καλύτερη διαχείριση του σωματικού βάρους, καλύτερη απόδοση στο σχολείο ή την εργασία καθώς και την πρόληψη εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, λίγο έως πολύ επίσης το ξέρετε. Αυτό που ίσως δεν ξέρετε τόσο καλά είναι τι εννοούμε όταν λέμε πρωινό γεύμα...

Μπορεί ένα σκέτος καφές ή 1 ποτήρι γάλα να θεωρηθεί πρωινό γεύμα; Ή από την άλλη πλευρά η κατανάλωση ενός κρουασάν ή μιας μπουγάτσας μπορεί να θεωρηθεί ένα ισορροπημένο πρωινό γεύμα;
Πηγή : Τρομακτικό

Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή...

Υπάρχουν κάποιες συμπεριφορές για να σας βοηθήσουν να εντάξετε το πρωινό στη ζωή σας, ακόμα και σ' εσάς που δεν είστε και ιδιαίτερα fan του πρωινού. Ποιες είναι αυτές;

• Αποφύγετε να υπερκαταναλώσετε φαγητό αργά το βράδυ.
Και εδώ δένει αυτό που ακούτε πολύ συχνά «φρόντισε να τρως νωρίς το βραδινό σου γεύμα». Μια έμμεση συνέπεια αυτής της φράσης είναι ότι αν έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον 9-10 ώρες από το βραδινό γεύμα, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα το πρωί να πεινάτε και έτσι να καταναλώσετε πρωινό. Ιδίως αν η χρονική απόσταση συνδυαστεί και με ένα ελαφρύ βραδινό τότε οι πιθανότητες για τη λήψη πρωινού αυξάνονται και είναι με το μέρος σας.
• Ξυπνήστε 10' νωρίτερα το πρωί.

Όσο κι αν σκεφτόμαστε ότι η κατανάλωση πρωινού είναι αυτή που θα μας καθυστερήσει στη δουλειά, στην πραγματικότητα το πρωινό γεύμα μπορεί να διαρκέσει 10'. Ιδίως αν έχετε φροντίσει να βάλετε στο τραπέζι από το βράδυ τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσετε όπως το μπολ για το γάλα, το κουτάλι κτλ, τότε τα πράγματα γίνονται πολύ πιο εύκολα... και γρήγορα!

Κάντε το ποιοτικά!

Για να έχετε ένα πλήρες πρωινό συνδυάστε τουλάχιστον 3 τρόφιμα από τις ομάδες των δημητριακών κατά προτίμηση ολικής άλεσης, του γάλακτος και των φρούτων. Για παράδειγμα, καταναλώστε στο πρωινό σας:
- 1 ποτήρι γάλα χαμηλό σε λιπαρά μαζί με 1 χούφτα δημητριακά ολικής άλεσης και 1 φρούτο
- 1 γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά μαζί με 1 μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης και 1 ποτήρι 100% φυσικό χυμό φρούτων
- 1 γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά μαζί με 2-3 κράκερς ολικής άλεσης και 1 φρούτο

Με αυτό τον τρόπο προσλαμβάνετε περίπου 200-280 θερμίδες έναντι των 400-500 θερμίδων που θα προσλαμβάνατε από ένα κρουασάν ή μια μπουγάτσα. Και δεν είναι μόνο οι θερμίδες...

Πρόσφατη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας έδειξε ότι η κατανάλωση δημητριακών πρωινού σχετίζεται με την υιοθέτηση διατροφής με υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, ενώ αντίθετα χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά. Επιπλέον, φάνηκε ότι η κατανάλωση δημητριακών με βάση το σιτάρι μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εντέρου.

Παράλληλα, στην ανασκόπηση αυτή επιβεβαιώθηκε το εύρημα και άλλων μελετών που δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση δημητριακών πρωινού σχετίζεται με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης υπέρβαρου και παχυσαρκίας. Τέλος, σημαντικό αποτέλεσμα της δημοσίευσης αυτής αφορούσε συνολικά την κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, η οποία φάνηκε ότι σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιαγγειακής νόσου.

Είναι, λοιπόν, φανερό ότι το πρωινό δε χρειάζεται να είναι πολύπλοκο... τρόφιμα απλά που είναι σημαντικό να υπάρχουν πάντα στη λίστα του super market όπως είναι τα γαλακτοκομικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα και οι χυμοί τους μπορούν να μας κάνουν να «δούμε με άλλο μάτι» το πρωινό ξύπνημα. Αν μπορείτε να κάνετε κάτι να βελτιώσετε την καθημερινότητά σας και την υγεία σας, κάντε το. Είναι στο χέρι σας!
Recommended Post Slide Out For Blogger