Διαβάστε σήμερα..

"

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Κοιτώ στις φωτογραφίες ....

Φωτογραφία του Nektarios Tsilis.
Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χογκ Κόνκ.κ.Νεκταρίου

Κοιτώ στις φωτογραφίες που δημοσιεύονται τα πρόσωπα των ανθρώπων που πήγαν να προσκυνήσουν το ιερό λείψανο της Αγίας Βαρβάρας.
Βλέπω ανθρώπους να περιμένουν επί ώρες για να πλησιάσουν στο ιερό λείψανο. Άλλοι γονατίζουν στο δρόμο και κάνουν μετάνοιες όταν περνά από δίπλα τους η λάρνακα.
Κοιτώ την έκφραση του προσώπου τους. Προσπαθώ να αποκρυπτογραφήσω τι κρύβεται μέσα στην καρδιά τους. Άραγε, για ποιό λόγο θέλουν να προσκυνήσουν την Αγία;
...
Έρχονται από ευλάβεια; Από περιέργεια; Ψάχνουν παρηγοριά κι ελπίδα απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν; Κάποια ασθένεια τους βασανίζει; Έρχονται να καταθέσουν τον πόνο των οικείων ή των φίλων τους;

Βλέπω πρόσωπα, απλά, καθημερινά. Η απόφασή τους να πάνε να προσκυνήσουν το ιερό λείψανο δημιούργησε ποικίλες αντιδράσεις.
Οι «έντιμοι» άθεοι αγανάκτησαν και ξιφούλκισαν κατά της «ειδωλολατρίας» και της «εμπορευματοποίησης» των λειψάνων. (προφανώς οι «μη έντιμοι» θα τους παλούκωναν…).
Ορισμένοι υψηλά φρονούντες και φιλοσοφούντες κληρικοί και λαϊκοί μίλησαν για το φαινόμενο της «θρησκειοποιήσεως» της πίστεως.
Αρκετοί προσπάθησαν να ερμηνεύσουν την στάση αυτών των απλών ανθρώπων και είπαν «το κοντό και το μακρύ τους».
Σκέπτομαι. Κάποιοι γράφουν ή κάνουν δηλώσεις για να εξάρουν ή για να απαξιώσουν την στάση αυτών των ανθρώπων. Αυτοί όμως που περιμένουν με περισσή υπομονή στην ουρά, δεν ενδιαφέρονται για το τι λένε ή το τι γράφουν οι άλλοι για αυτούς. Αυτοί λαχταρούν να πλησιάσουν το ιερό λείψανο. Να αγγίξουν την λάρνακα. Να επικοινωνήσουν με την μεγάλη Μάρτυρα του Χριστού.
Αδελφοί μου, μακαρίζω την ταπείνωσή σας. Την αφτιασίδωτη πίστη σας. Την αγία αδιαφορία σας απέναντι στα ποικίλα σχόλια.
…Τα μωρά του κόσμου εξελέξατο ο Θεός ίνα τους σοφούς καταισχύνῃ!
Recommended Post Slide Out For Blogger