Διαβάστε σήμερα..

"

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Η κληρονομιά του 2013 στα εθνικά θέματα

 

Κωνσταντίνος Χολέβας –Πολιτικός Επιστήμων Η τελευταία ημέρα του χρόνου προσφέρεται για έναν σύντομο απολογισμό στα Εθνικά Θέματα. Δηλώνω ότι είμαι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος και πιστεύω ότι πάντα υπάρχει περιθώριο τα μεν θετικά να αξιοποιηθούν περισσότερο, τα δε αρνητικά στοιχεία να διορθωθούν. Ιδού τί εννοώ:

Στα θετικά από πλευράς εξωτερικής πολιτικής και διεθνούς περιβάλλοντος καταγράφω τις κινήσεις των κυβερνήσεων Ελλάδος και Κύπρου στον ενεργειακό τομέα. Ο Αντώνης Σαμαράς δηλώνει αποφασισμένος να ανακηρύξει την ΑΟΖ και στη συνέχεια να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους γείτονες. Η ανακήρυξη είναι μονομερής ενέργεια, η διμερής διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση θα βρει αλλού με λίγα εμπόδια (Κύπρος, Ιταλία, Αίγυπτος), αλλού περισσότερα ( Λιβύη, Αλβανία) και αλλού τείχος ανυπέρβλητο (Τουρκία λόγω Καστελλορίζου). Πιστεύω ότι είναι χρήσιμο σε πρώτο βήμα να γίνει η ανακήρυξη (declaration) και η οριοθέτηση (delimitation) με τους πιο συνεργάσιμους, ώστε να δοθούν μηνύματα αποφασιστικότητος προς κάθε κατεύθυνση. Η πρωτοβουλία της μικρής Κύπρου σε συνεργσία με το Ισραήλ είναι χρήσιμος οδηγός.

Πηγή : Συνοδοιπορία

Θετική είναι για μας και η συνεχής υποχώρηση του νεο-οθωμανισμού. Η Τουρκία των Ερντογάν και Νταβούτογλου ηττάται στα μέτωπα της Αιγύπτου, της Συρίας, του Ιράν, του Ισραήλ, της Σερβίας, ενώ η δημιουργία δύο κουρδικών αυτονόμων θυλάκων στο Ιράκ και στη Συρία κάνει την Άγκυρα πιο μαζεμένη και πιο επιφυλακτική για πάσης φύσεως τυχοδιωκτισμούς εις βάρος μας. Φυσικά δεν επαναπαυόμαστε και πρέπει με κάθε τρόπο να ενισχύσουμε την άμυνά μας και να φροντίσουμε την υλική και ηθική αναβάθμιση των μονίμων στρατιωτικών. Στη Θράκη πρέπει να αυξήσουμε τα ελληνόφωνα δημόσια σχολεία για τους Πομάκους και να μειώσουμε τις συνεχείς επισκέψεις Τούρκων υπουργών.

Στα στάσιμα ζητήματα καταγράφω το Σκοπιανό και το Βορειοηπειρωτικό. Οι ψευδομακεδόνες συνεχίζουν να ανεγείρουν αγάλματα του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου και εμείς ακόμη δεν έχουμε καταγγείλει την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995. Στο εσωτερικό μέτωπο οι τάσεις για διάσπαση του κράτους μεταξύ αλβανικού και βουλγαρικού τομέως είναι υπαρκτές και διαβρωτικές, όπως παραδέχεται και ο πρώην Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι. Προσωπικά προτείνω να μην υπογράψουμε καμία συμφωνία για σύνθετη ονομασία. Ας τους αφήσουμε να διαλυθούν. Ένας εθνικισμός λιγότερος στα σύνορά μας.

Στην Αλβανία ανησυχητική είναι η αύξηση της πολιτικής επιρροής των Τσάμηδων και η διάσπαση των Βορειοηπειρωτών. Οι βουλευτικές εκλογές ανέδειξαν τον Σοσιαλιστή Έντι Ράμα διάδοχο του δεξιού Σάλι Μπερίσα, αλλά ο ανθελληνισμός παραμένει θεμελιώδες στοιχείο των κυβερνώντων. Θετικό μήνυμα η απογραφή του Ελληνισμού από την οργάνωση ΟΜΟΝΟΙΑ και η βροντώδης φωνή των Βλάχων ότι είναι Έλληνες. Οφείλουμε να διακηρύξουμε ότι οποιαδήποτε προσέγγιση της Αλβανίας προς τα ταμεία και τους θεσμούς της Ευρ. Ενώσεως θα εξαρτάται από τη βελτίωση των δικαιωμάτων της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της ελληνικής μειονότητος. Άλλωστε σε δύο μήνες θα εορτάσουμε τα 100 χρόνια του Αυτονομιακού Αγώνος των Βορειοηπειρωτών!


Αρνητικές θεωρώ τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Η δεινή οικονομική κατάσταση καθιστά τους Κυπρίους πολιτικούς επιρρεπείς σε λύσεις που δεν ωφελούν μακροπρόθεσμα τον Ελληνισμό. Ελπίζω η ελληνική ψυχή των ομοεθνών μας και η σθεναρή φωνή της Εκκλησίας να κρατήσει την Κύπρο μας μακριά από ρατσιστικές και αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις τύπου Ανάν. Η καταστροφική πενταετής διακυβέρνηση της Μεγαλονήσου από τον Δ. Χριστόφια και την Αριστερά υπονόμευσε τις ελληνορθόδοξες ρίζες της Κυπριακής παιδείας. Τα ελληνόπουλα της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδος, δεν πρέπει να αποκοπούν από τα ιδανικά του Παλληκαρίδη, του Αυξεντίου και των άλλων ηρώων του Έθνους.

Ανησυχητική είναι και η πορεία του μεταναστευτικού. Στον Έβρο υπάρχει βελτίωση λόγω της ευρωπαϊκής ΦΡΟΝΤΕΞ, αλλά στο Αιγαίο και στα ελληνοαλβανικά σύνορα είμαστε διάτρητοι. Απαιτούνται αυστηρά μέτρα για να έχουμε ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

Recommended Post Slide Out For Blogger