Διαβάστε σήμερα..

"

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Η άρνηση του Πέτρου


Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Πειραιώς κ.Καλλινίκου
Αφού εισήλθε στην αυλή ο Ιωάννης ,προσπάθησε να εισέλθει και ο Πέτρος.Όμως οι υπηρέτες τον εμπόδισαν.Ο Ιωάννης επεμβαίνει,μιλάει στους υπηρέτες και αφήνουν τον Πέτρο και εισέρχεται.Την πληροφορία αυτή μας την δίδει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης.
Ο Πέτρος ήταν απροφυλάκτου χαρακτήρος,λησμόνησε τις δυσκολίες για να εισέλθει στην αυλή και πλησίασε απερίσκεπτα την ομάδα των στρατιωτών ,που στο κέντρο της αυλής είχε ανάψει φωτιά για να θερμανθεί από το ψύχος της νύχτας.
Εν τω μεταξύ η υπηρέτρια θυρωρός αντικαταστάθηκε από άλλη νεωτέρα ,η οποία διέκρινε τον Πέτρο σαν ξένο πρόσωπο που ήταν κοντά στους στρατιώτες με τη φωτιά. Τον κοίταξε καλά κάτω από το φως της φωτιάς και ανεγνώρισε ότι ήταν μαθητής του Ιησού.Ο Πέτρος πανικοβλήθηκε, δεν περίμενε να τον εντοπίσει η υπηρέτρια και να τον υποδείξει. Έχασε αμέσως την ψυχραιμία του και κυριεύθηκε από φόβο. Δεν γνωρίζω τις λέγεις. Η απάντηση του Πέτρου ήταν αυθόρμητη για να αποφύγει τον κίνδυνο από την ανακάλυψη που του έκανε η θυρωρός.
Από το βιβλίο των εκδόσεων Χρυσοπηγή «Ο βίος και η διδασκαλία του Σωτήρος Χριστού» Τρίτος τόμος

 

Έπεσε έτσι σε ακρότητα και η δειλία του κορυφώθηκε .Χωρίς καν να το σκεφτεί, αρνείται για πρώτη φορά τον Διδάσκαλό Του ,στον Οποίο είχε υποσχεθεί ισόβια αφοσίωση. Τώρα την παραβαίνει. Με ένοχη τη συνείδηση ,με ταραχή στην καρδιά και με τρεμάμενα πόδια φεύγει από τη φωτιά που ήταν μαζεμένοι οι στρατιώτες και πηγαίνει προς το θολωτό πυλώνα της αυλής. Εκεί λαμβάνει χώρα η δεύτερη άρνηση.

Ένα νέο ψέμα τώρα φάνηκε στον τρομαγμένο Πέτρο αναγακιότερο. Αρνείται για δεύτερη φορά και μάλιστα με όρκο-τον πεφιλημένο Διδάσκαλό του.Η απελπισία τον έχει κυριεύσει. Συγχρόνως εκνευρισμός και ταραχή. Ήταν φύση νευρική και παράφορη. Δεν μπορούσε πλέον να βρει ηρεμία. Απερίσκεπτα και με θολωμένο το μυαλό πλησιάζει πάλι τους στρατιώτες.Η ταραχή του δεν τον αφήνει να μείνει σιωπηλός.Τότε ένας υπηρέτης του αρχιερέως ,συγγενής του Μάλχου ,του οποίου ο Πέτρος είχε κόψει το αυτί στον κήπο,τον γνώρισε και τον κατηγορεί ότι είναι οπαδός του Ιησού.

Ο Πέτρος βλέπει ότι βάλλεται από όλες τις πλευρές και δεν μπορεί να ξεφύγει.Και τότε αρνείται για τρίτη φορά τον διδάσκαλό Του. Ορκίζεται με αναθέματα ότι δεν γνωρίζει του Ιησού. « Και ευθέως αλέκτωρ εφώνησε» (Ματθ.κ.στ.74)

Ο Πέτρος είναι πια ένα ερείπιο .Ο φόβος τον έχει ζαλίσει .Δεν είναι κύριος των λόγων του.Για να γίνει πιστευτός δεν διστάζει να επικαλεσθεί κατάρες για τον εαυτό του ,να ορκιστεί και να επικαλεστεί μάταια το Θεό ότι λέγει την αλήθεια, πως δεν γνωρίζει τον Χριστό. Είναι φοβερή η πτώση του Πέτρου .Η φωνή του πετεινού του ξυπνά την ταραγμένη συνείδηση ,του αναστατώνει το εσωτερικό.Τη στιγμή δε εκείνη που ο Πέτρος αρνείται τον Διδάσκαλό Του,ο Κύριος περνούσε δίπλα σπρωξιές και βιαιότητες των αγροίκων στρατιωτών. Τον οδηγούσαν από την μία αίθουσα ,του αρχιερέως Άννα ,στην άλλη του αρχιερέως Καιάφα. Φαίνεται ότι άκουσε τον Πέτρο να αρνείται και του έριξε μια ματιά. Σαν βέλος έπεσε πάνω στον Πέτρο το βλέμμα του Ιησού.

Μακάριοι είναι εκείνοι που ρίχνει ένα βλέμμα ο Κύριος. Ο Πέτρος θυμήθηκε πλέον τα λόγια του Χριστού.Κατάλαβε το φοβερό αμάρτημά του. Μετανόησε με όλη τη δύναμη της καρδιάς του. Άρχισε να κλαίει και να θρηνεί την πτώση του .Αψήφησε πλέον τους υπηρέτες ,βγήκε έξω από την αυλή βιαίως ,κάλυψε το πρόσωπό του με τα χέρια και έκλαιγε πικρά για το μεγάλο ολίσθημά του.

Ετοιμάσθηκε πλέον ο Πέτρος να ακολουθήσει τον Χριστό και στη φυλακή και στο θάνατο.Το έγκλημά του ήταν μεγάλο.Πρώτος είχε ομιολογήσει τον Χριστό ως Υιό του Θεού.είχε δεί με τα μάτια Του τα θαύματα του Χριστού.Είχε περπατήσει πάνω στη τρικυμιώδη θάλασσα μαζί με τον Χριστό.Είχε υποσχεθεί με δυνατά λόγια ότι θα προτιμούσε θάνατο παρά το χωρισμό από τον Διδάσκαλό Του.Όμως εάν προς στιγμή ο Άγγελος της αθωόοτητητος εγκατέλειψε τον Πέτρο ,ήδη τον παρέλαβε ο Άγγελος της μετανοίας.Μέγα δώρο η μετάνοια!!Αποκαθιστά τη ζημία και επανορθώνει τη βλάβη. Τορπίλλη εναντίον της αμαρτίας  «Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας Ζωοδότα»

Μακάρι να μιμηθούμε τον Πέτρο στην ειλικρινή μετάνοιά του.
Recommended Post Slide Out For Blogger