Διαβάστε σήμερα..

"

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ

 

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ Γιορτάζουμε σήμερα 25 Ιανουαρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, του Ναζιανζηνού, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος γεννήθηκε το 329 μ.Χ. στην Αριανζό, από τον Γρηγόριο, Επίσκοπο Ναζιανζού και την Νόννα. Είχε δύο αδέρφια, τον Καισάρειο και την Γοργονία. Στη Ναζιανζό, πήρε τη στοιχειώδη εκπαίδευση, και έπειτα συνέχισε τις σπουδές του στη Καισάρεια, όπου και εκεί γνώρισε τον Μέγα Βασίλειο, ως συμμαθητή του. Αργότερα, πήγε κοντά σε περίφημους διδασκάλους της ρητορικής στη Παλαιστίνη και στην Αλεξάνδρεια και τέλος, στα Πανεπιστήμια της Αθήνας. Οι σπουδές του διήρκησαν 13 χρόνια, όταν πλέον ήταν  30 ετών. Μετά τις σπουδές του στην Αθήνα επέστρεψε στη πατρίδα του, παρ'όλο που του πρόσφεραν τη θέση του Καθηγητή Πανεπιστημίου.

Πηγή : Αγιορείτικο βήμα Εκεί, ο πατέρας του, Επίσκοπος Ναζιανζού, τον χειροτόνησε πρεσβύτερο. Αλλά ο Άγιος Γρηγόριος προτίμησε την ησυχία του αναχωρητηρίου στο Πόντο, κοντά στο φίλο του Μέγα Βασίλειο, για περισσότερη άσκηση στη πνευματική ζωή. Μετά, όμως, από θερμές παρακλήσεις των δικών του, επέστρεψε στην πατρίδα του. Σε ηλικία 43 ετών ο Θεός τον αξίωσε να ανέβει στον Επισκοπικό θρόνο. Έδρα του ήταν η περιοχή των Σασίμων την οποία ποτέ δεν ποίμανε λόγω των Αρειανών κατοίκων της. Όμως, οι πίκρες της ζωής ήρθανε μπροστά του. Έχασε πρώτα τον αδελφό του Καισάρειο, την αδερφής του Γοργονία, τον πατέρα του Γρηγόριο και τέλος, τη μητέρα του Νόννα. Μετά απ'αυτές τις θλίψεις, ο Θεός τον οδηγεί στην Κωνσταντινούπολη το 378 μ.Χ., όπου υπερασπίζεται με καταπληκτικό τρόπο την Ορθοδοξία και χτυπά τους Αρειανούς, της  Κωνσταντινούπολης. Η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη. Όλοι οι Ναοί της Βασιλεύουσας ήταν στα χέρια των αιρετικών. Όμως ο Άγιος Γρηγόριος δεν απελπίστηκε. Μετέτρεψε ένα δωμάτιο στο σπίτι που τον φιλοξενούσαν σε Ναό, που τον ονομάζε "Ναός Αγίας Αναστασίας". Οι αιρετικοί έφτασαν σε σημείο να  ανέβουν πάνω στις σκεπές των σπιτιών και να του πετούν πέτρες. Στο Ναό της Αγίας Αναστασίας εκφώνησε τους περίφημους πέντε Θεολογικούς Λόγους που και γι'αυτό ονομάζεται Θεολόγος. Μετά τον σκληρό αυτό αγώνα, ο Μέγας Θεοδόσιος τον αναδεικνύει Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως το 381 μ.Χ. Η Β’ Οικουμενική Σύνοδος τον αναγνώρισε ως Πρόεδρό της. Όμως μια μερίδα Επισκόπων τον αντιπολιτεύεται και τον διώκει για ευτελή λόγο. Τότε ο Άγιος Γρηγόριος, αγανακτισμένος, δηλώσε τη παραίτησή του, και αναχώρησε στη γενέτειρά του. Και έτσι παρέδωσε ειρηνικά την ψυχή του στον Κύριο το 390 μ.Χ. Η Τίμια Κάρα του φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου, στο Άγιον Όρος.

Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!


Ανάλυση ονόματος:
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ: Ο άγρυπνος, άρα ενήμερος και φωτιομένος.

Απολυτίκιο:

Ἦχος α'.
Ὁ ποιμενικός αὐλός τῆς θεολογίας σου, τάς τῶν ῥητόρων ἐνίκησε σάλπιγγας, ὡς γάρ τά βάθη τοῦ Πνεύματος ἐκζητήσαντι, καί τά κάλλη τοῦ φθέγματος προσετέθη σοι. Ἀλλά πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, Πάτερ Γρηγόριε, σωθῆναι τάς ψυχάς ἡμῶν.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος


Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός
Recommended Post Slide Out For Blogger