Διαβάστε σήμερα..

"

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Μικρά μυστικά για καλύτερη πέψη

Η πέψη είναι το σύνολο των διεργασιών διάσπασης της τροφής σε μορφές, που μπορούν να αξιοποιηθούν από τον οργανισμό. Τι συμβαίνει όμως και σε αρκετούς ανθρώπους οι διεργασίες αυτές δεν διενεργούνται σωστά; Υπάρχει τρόπος να απαλλαγεί κάποιος από τη δυσπεψία;
Η δυσπεψία είναι ένα κοινό πρόβλημα, που άλλοτε σε μεγαλύτερο και άλλοτε σε μικρότερο βαθμό, ταλαιπωρεί αρκετούς ανθρώπους. Εάν τα τρόφιμα, που καταναλώνει ένας οργανισμός δεν αναλυθούν επαρκώς στα συστατικά τους, όπως τα απαραίτητα λιπαρά οξέα (από λίπη), αμινοξέα (από πρωτεΐνη), σάκχαρα (από τα αμυλούχα τρόφιμα), βιταμίνες, μέταλλα, ένζυμα (εξειδικευμένες πρωτεΐνες) και φυτοσυστατικά, τότε το πεπτικό σύστημα του οργανισμού αρχίζει να καταρρέει.
Πηγή:Τρομακτικό

Ωστόσο υπάρχουν 9 καθημερινοί και απλοί τρόποι, που ο καθένας μπορεί να ακολουθήσει για να βελτιώσει την πέψη του.

1. Αυξήστε τα ωμά λαχανικά στη διατροφή σας

Μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, αλλά αν μασάτε πολύ καλά ωμά φρούτα, λαχανικά και βότανα, τότε βοηθάτε στην καλύτερη δυνατή πέψη των τροφών που καταναλώνετε. Αυτό συμβαίνει γιατί οι τροφές αυτές περιέχουν τα ένζυμα, που χρειάζεται ο οργανισμός για να ολοκληρώσει την πέψη, ελευθερώνοντας το πεπτικό σύστημα και βελτιώνοντας την όλη διαδικασία.

2. Απλοποιήστε τα γεύματά σας

Τα περίπλοκα γεύματα, που περιέχουν άμυλο (ρύζι, πατάτες, ζυμαρικά), συμπυκνώματα πρωτεϊνών (κρέας, πουλερικά, ψάρια) και ολοκληρώνονται με ένα γλυκό επιδόρπιο είναι η απόλυτη καταστροφή του πεπτικού συστήματος. Προσπαθήστε να περιμένετε μερικές ώρες πριν γευτείτε το επιδόρπιό σας και επιλέξτε το γεύμα σας να συμπληρώνεται με αρκετά λαχανικά αντί με αμυλούχες τροφές.

3. Ζεστό νερό…στην κοιλιά σας

Έχει αποδειχθεί ότι αν τοποθετήσετε ένα μπουκάλι ζεστό νερό στην κοιλιά σας, για περίπου μία ώρα μετά το φαγητό, αυξάνεται η παραγωγή υδροχλωρικού οξέος, γεγονός που συμβάλλει στην καλύτερη πέψη. Καθίστε αναπαυτικά και αφήστε το…μπουκάλι να δράσει.

4. Βιταμίνες για την πέψη

Σιγουρευτείτε ότι το γεύμα σας περιέχει αρκετά από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα για την παραγωγή υδροχλωρικού οξέος. Αυτό σημαίνει αρκετές τροφές που περιέχουν βιταμίνη Β.

5. Αποφύγετε τα υγρά

Αποφύγετε να πίνετε οτιδήποτε όταν τρώτε. Το νερό αυξάνει πρόωρα το ρΗ του στομάχου, το οποίο εξουδετερώνει το γαστρικό οξύ και στέλνει το μήνυμα στο σώμα να κινεί το φαγητό μέσα στο έντερο, ακόμη και αν δεν έχει γίνει επαρκής χώνεψη.

6. Συμπλήρωματα

Η υδροχλωρική βεταΐνη ενδείκνυται όταν υπάρχει έλλειψη υδροχλωρικού οξέος. Πρόκειται για ένα πεπτικό βοήθημα, που συμβάλλει στην καλύτερη διάσπαση των πρωτεϊνικών τροφών. Ωστόσο αποφύγετε τη λήψη του συμπληρώματος, εάν είστε επιρρεπείς σε έλκη.

Επιπλέον, μπορείτε να πάρετε ένα πλήρες φάσμα πεπτικών ενζύμων, για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας στην πέψη των τροφών. Ιδανικά θα πρέπει να περιλαμβάνει: λιπάση (για λίπη), πρωτεάση (για τις πρωτεΐνες), λακτάση (για τη ζάχαρη γάλακτος), αμυλάση (για άμυλα), ινβερτάση (για σάκχαρα) και κυτταρινάση και / ή ημικελλουλάση (για τις ίνες). Βέβαια πιθανή χορήγηση συμπληρωμάτων ενδείκνυται μόνο έπειτα από συνεννόηση με τον γιατρό σας.

7. Φαγητό και άγχος

Αποφύγετε να τρώτε όταν βιώνετε μία αρκετά αγχωτική ή υπερβολικά συναισθηματική κατάσταση, καθώς οι ορμόνες του στρες μπορεί να επηρεάσουν την επαρκή πέψη.

8. Ειδικά βότανα και πιπέρια

Βότανα όπως η γεντιανή, παραδοσιακά βοηθούν το στομάχι να αυξήσει την παραγωγή οξέων και να βελτιώσει τη διαδικασία της πέψης. Για τη λήψη τέτοιου είδους σκευασμάτων ωστόσο, όσο ακίνδυνα και αν είναι, επιβάλλεται πρώτα η σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας. Απ’ την άλλη το τζίντζερ, το μαύρο πιπέρι και το πιπέρι καγιέν έχουν αποδειχτεί ότι βοηθούν στην παραγωγή οξέων στο στομάχι και ενδείκνυνται για την καλύτερη πέψη.

9. Μασήστε καλά

Η αλήθεια είναι ότι το στομάχι δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά που κάνουν τα δόντια σας. Άρα μία πολύ καλή πρώτη κίνηση είναι να μασάτε το φαγητό σας πολύ καλά, βοηθώντας έτσι το στομάχι σας να διαλύσει καλύτερα τις τροφές.
clickatlife.gr
Recommended Post Slide Out For Blogger