Διαβάστε σήμερα..

"

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Διατροφή για υγιή παιδιά

 

Η σωστή διατροφή κατά την παιδική ηλικία μπορεί να ενισχύσει τις δια βίου διατροφικές συνήθειες που συμβάλλουν στην ευεξία του παιδιού και...
να το βοηθήσει να διατηρήσει ένα υγιές πρότυπο διατροφής για μια υγιή ζωή.

Για τους γονείς, η διατροφή μπορεί να αποτελεί πηγή άγχους. Ίσως ανησυχείτε για το αν τα παιδιά σας τρέφονται υγιεινά. Πολλοί γονείς λόγω του φόρτου εργασίας και των υποχρεώσεων επιτρέπουν στα παιδιά να τρώνε «πρόχειρο» φαγητό και να πίνουν λίτρα αναψυκτικών. Άλλοι αγχώνονται υπερβολικά μήπως τα παιδιά τους γίνουν παχύσαρκα και οδηγούνται σε ακραίες συμπεριφορές και περιορισμούς. Αυτό που χρειάζεται είναι να βρεθεί μια ισορροπία.
Πηγή :Τρομακτικό

Τα παιδιά που δεν τρέφονται υγιεινά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να συνεχίσουν να κάνουν λάθος διατροφικές επιλογές ως έφηβοι και ως ενήλικες αργότερα.

Κάθε γονιός επιθυμεί να κάνει αυτό που θεωρεί καλύτερο για τα παιδιά του. Αφιερώνοντας λίγο χρόνο στο να κατανοήσετε τις βασικές αρχές της διατροφής μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τα συνηθισμένα λάθη, να κάνετε σωστές επιλογές, να μάθετε νέα πράγματα, όπως για παράδειγμα που βοηθάνε τα προβιοτικά, και να διδάξετε τα παιδιά σας υγιεινές συνήθειες διατροφής.

Συνήθως η προσπάθεια να πείσετε τα παιδιά να φάνε σωστά αποτελεί έναν είδος μάχης, αφού το να φάνε ή να μη φάνε είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να εκφράσουν την ανεξαρτησία τους ή την αντίδρασή τους. Μην τα αναγκάζετε να φάνε κάτι που δεν θέλουν. Προσπαθήστε με τον τρόπο σας να τους προσφέρετε επιλογές και ποικιλία τροφών.

Οι παρακάτω οδηγίες θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσετε τα παιδιά σας:

Καθιερώστε και τηρείστε σχολαστικά μια συγκεκριμένη ώρα για την κατανάλωση των γευμάτων και ποτέ μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή, γιατί χάνουν τον έλεγχο του τι και πόσο τρώνε.

Χωρίστε το πιάτο σε τμήματα και βάλτε σε κάθε τμήμα και από ένα διαφορετικό φαγητό, για παράδειγμα λίγο από το κυρίως γεύμα, τη σαλάτα ή το τυρί ή το ψωμί ή ό,τι άλλο έχετε στο μεσημεριανό τραπέζι.

Μην αποκλείσετε τελείως κάποια φαγητά από το μενού τους, γιατί έτσι τα κάνετε ακόμα πιο ελκυστικά στα μάτια τους. Φροντίστε όμως να τα προσφέρετε μόνο σε ειδικές περιστάσεις ή με λιγότερο τακτικούς ρυθμούς.

Ποτέ μη μαγειρεύετε ξεχωριστά φαγητά. Σερβίρετε το ίδιο φαγητό που τρώει όλη η οικογένεια, αλλά προσθέστε πότε-πότε κάποιες εναλλακτικές, έτσι για αλλαγή.

Ενθαρρύνετέ τα να δοκιμάσουν έστω και μια μπουκιά από ένα καινούριο φαγητό, αλλά χωρίς να αρχίσετε τα τις διαπραγματεύσεις και τις δωροδοκίες. Να είστε επίμονοι (διακριτικά όμως), γιατί μπορεί να χρειαστεί να το προσπαθήσετε πολλές φορές μέχρι να πειστούν να δοκιμάσουν.

Η σωστή υγιεινή διατροφή αρχίζει κάθε πρωί με ένα καλό πρόγευμα. Ένα υγιεινό πρωινό βελτιώνει την απόδοση των παιδιών, αυξάνει τη συγκέντρωση και την εγρήγορση στα μαθήματα, με αποτέλεσμαπολλές επιτυχίες στο σχολείο, στα σπορ και το παιχνίδι. Μετά από 10-12 ώρες ύπνου χωρίς φαγητό, τα αποθέματα της ενέργειας των παιδιών είναι χαμηλά και το σώμα τους, και κυρίως ο εγκέφαλός τους, χρειάζεται «καύσιμα». Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι, λαμβάνουν περισσότερες βασικές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, και έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κρυολογήματα, σε σύγκριση με όσους παραλείπουν το πρωινό.
diatrofi.gr
Recommended Post Slide Out For Blogger