Διαβάστε σήμερα..

"

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Στην Κύπρο βρέθηκε ο μεγαλύτερος ομαδικός τάφος

Ενώπιον του μεγαλύτερου ομαδικού τάφου αγνοουμένων (από τις μέχρι σήμερα εκταφές) φέρεται να βρίσκεται η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) στα κατεχόμενα.
Όπως μεταδίδει ο «Φιλελεύθερος», ο ομαδικός τάφος βρέθηκε σε περιοχή κοντά στις Χαμίτ Μάντρες και ήδη άρχισαν να ανασύρονται τα πρώτα οστά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα οστά ανήκουν σε πεσόντες ή εκτελεσθέντες Ελληνοκύπριους στρατιώτες οι οποίοι εγκλωβίστηκαν, όταν έσπασε η αμυντική γραμμή της Μιας Μηλιάς στις 14 Αυγούστου 1974.
Πηγή Tromaktiko

Σημειώνεται, ότι ανάμεσα σε αυτούς που πολέμησαν στη Μια Μηλιά ήταν και ο λοχαγός Τάσος Μάρκου, ο οποίος αρνήθηκε να υποχωρήσει.

Αρκετοί στρατιώτες φέρονται να έμειναν χωρίς καθοδήγηση και χωρίς κάλυψη, οπόταν είτε έπεσαν στη μάχη είτε συνελήφθησαν και δολοφονήθηκαν στη συνέχεια.

Το συγκεκριμένο σημείο, όπου βρέθηκε ο ομαδικός τάφος, ήταν γνωστός εδώ και καιρό, αλλά όσοι το γνώριζαν, το κρατούσαν μυστικό. Στο παρελθόν έγινε αναφορά για μεταφορά εθνοφρουρών στο συγκεκριμένο σημείο με φορτηγά και ημιφορτηγά αλλά δεν έγινε γνωστό κατά πόσον οι πληροφορίες ήταν αξιόπιστες.

Σε άλλο ομαδικό τάφο στην περιοχή Τραχώνι (στον παλαιό δρόμο Λευκωσίας και Αμμοχώστου) βρέθηκε και ο μικρότερος αγνοούμενος. Πρόκειται για βρέφος μόλις μερικών μηνών (γεννήθηκε το 1974) που οι Τούρκοι το πήραν από την αγκαλιά της μάνας του και το δολοφόνησαν.

Δολοφόνησαν επίσης τη μητέρα του, την 11χρονη αδελφή της μητέρας του, τη γιαγιά του και άλλους άμαχους. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πρόκειται για τον Ανδρέα Κυριάκου του Κυριάκου από το Τραχώνι Κυθρέας. Η ταυτότητα των λειψάνων που έχουν εντοπιστεί θα διαπιστωθεί ίσως σε μερικά χρόνια, εκτός και αν επισπευσθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης των λειψάνων.
moneypost.gr
Recommended Post Slide Out For Blogger