Διαβάστε σήμερα..

"

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων

Στη Θεσσαλονίκη προγραμματίζεται πορεία προς το τουρκικό προξενείο
Ποντιακά σωματεία σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα διοργανώνουν εκδηλώσεις μνήμης την ημέρα της επετείου της γενοκτοντίας των Ποντίων στις 19 Μαΐου.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης προγραμματίζει το Σάββατο 19 Μαΐου, στις 11 το πρωί, εκδήλωση μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, χοροστατούντος του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, στο Μνημείο της Γενοκτονίας των Ποντίων στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει μεταξύ άλλων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων. Ο δήμαρχος έχει καλέσει όλα τα ποντιακά σωματεία να συμμετάσχουν υπό το δήμο Θεσσαλονίκης στην εκδήλωση, προειδοποιώντας ότι δε θα επέτρεπε τη χρήση της πλατείας Αγίας Σοφίας για ξεχωριστές εκδηλώσεις των ποντιακών ομοσπονδιών (ΠΟΠΣ και ΠΟΕ) ή μεμονωμένων σωματείων.
ΠΗΓΉ:Νewsbeast.gr

Ωστόσο, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος διοργανώνει στις 7 το απόγευμα της ίδιας μέρας επετειακές εκδηλώσεις στην πλατεία Αγίας Σοφίας, με ομιλητές τον πρόεδρό της Γιώργο Παρχαρίδη και τον βουλευτή New Hampshire των ΗΠΑ Τομ Κατσιαντώνη. Σε συνέντευξή της το μεσημέρι στα γραφεία της, η διοίκηση της ΠΟΕ κάλεσε τον κόσμο να παρευρεθεί στη συγκέντρωση και να συμμετάσχει στην πορεία διαμαρτυρίας που θα ακολουθήσει με κατάληξη το τουρκικό προξενείο.

Θα προηγηθεί ποδηλατοπορεία μνήμης «Τρέχω για τη ζωή, Τρέχω για τη Μνήμη» από το λιμάνι με κατάληξη της πλατεία Αγίας Σοφίας.

Ποδηλατοπορεία θα γίνει από την ΠΟΕ και στην Αθήνα από το Μουσείο της Ακρόπολης μέχρι την πλατεία Συντάγματος, όπου θα γίνει επίσημη αλλαγή βάρδιας των δύο ευζώνων με ποντιακές παραδοσιακές στολές, στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και θα δοθεί συναυλία με ακριτικά τραγούδια και ποιήματα του Πόντου.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ, Γιώργος Παρχαρίδης χαρακτήρισε «πρόκληση» την απειλή επιβολής προστίμου από το δήμο για «παράνομη κατάληψη του χώρου της πλατείας Αγίας Σοφίας», θεωρώντας την «προσχηματική για να μη δοθεί άδεια στην ΠΟΕ». Τόνισε ότι οι «πλατείες ανήκουν στο λαό» και ότι «η ΠΟΕ με τα 400 σωματεία της εκπροσωπεί «αυθεντικά, πατριωτικά, δημοκρατικά, ενωτικά, όλον τον ποντιακό ελληνισμό σε όλη τη χώρα».
Recommended Post Slide Out For Blogger