Μεγάλη Εβομάδα και Άγιο Πάσχα 2024 στη Χρυσοπηγή

Μεγάλη Εβομάδα και Άγιο Πάσχα 2024 στη Χρυσοπηγή
Μάθετε περισσότερα .Κάντε κλικ στην εικόνα

Διαβάστε σήμερα..

"

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Στο «Stop list» o Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος


Σε νέες απροκάλυπτες ενέργειες προέβη το κατοχικό καθεστώς απαγορεύοντας, αυτή την φορά και την είσοδο στα κατεχόμενα στα κατεχόμενα από τον Τουρκικό στρατό εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε, σήμερα ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας «χθες το πρωί εντελώς απροκάλυπτα και αδικαιολόγητα οι κατοχικές αρχές αρνήθηκαν να μου επιτρέψουν να μεταβώ στις κατεχόμενες περιοχές μας».
«Είχα προσκληθεί από τον Μητροπολίτη Μόρφου να μεταβούμε στην κατεχόμενη Μόρφου για να δούμε εκεί στον Ιερό Ναό Αγίου Μάμαντος διάφορες εικόνες, οι οποίες προέρχονται από την Καρπασία και φυλάσσονται στον ναό εκεί» τόνισε ο Καρπασίας Χριστοφόρος για να προσθέσει ότι «στο οδόφραγμα του Αστρομερίτη μου απαγόρευσαν να εισέλθω και γι’ αυτό αποφασίσαμε με τον Μητροπολίτη Μόρφου να επιχειρήσουμε να μεταβούμε από το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου».
Στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, αφού τους ταλαιπώρησαν επί δίωρο οι κατοχικές αρχές τους ανακοίνωσαν «ότι δεν επιτρέπουν σε εμένα προσωπικά να μεταβώ στα κατεχόμενα και έτσι γυρίσαμε πίσω».
Συμπλήρωσε, επίσης, ότι η ενέργεια αυτή των Τούρκων «ακυρώνει εξ υπ’ αρχής την νέα προσπάθεια που γίνεται για την αναστύλωση του Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα και μου στερούν το αναφαίρετό μου δικαίωμα να μεταβαίνω ελεύθερα στην κατεχόμενη Καρπασία για να ποιμάνω τον λαό μου ο οποίος βρίσκεται εγκλωβισμένος στην Καρπασία», ανέφερε.
Αυτό θεωρώ, είπε συνεχίζοντας «ότι ακυρώνει εξ υπ’ αρχής την οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για συμβίωση των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων».
«Εμείς ζητούμε και επιδιώκουμε να συνυπάρξουμε με τους Τουρκοκύπριους γιατί και αυτοί ανήκουν στον κυπριακό λαό όπως και εμείς, αλλά κάποιοι μας αρνούνται αυτή την δυνατότητα. Μας αρνούνται το δικαίωμα και τη δυνατότητα να ζήσουμε ελευθέρα στον τόπο μας και να εκφράσουμε το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας και το δικαίωμα ως ποιμένας των Καρπασιτών να στηρίζω να βοηθήσω να παρηγορήσω τους εγκλωβισμένους, οι οποίοι περιμένουν τον επίσκοπό τους να πάει εκεί μια φορά τον μήνα για τους επισκεφτεί και να έρθει σε επαφή και επικοινωνία μαζί τους», πρόσθεσε.
«Θεωρώ ότι έχει τεράστια ευθύνη και η δική μας η κυβέρνηση, ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών αλλά και η Ευρωπαϊκή Ενωση να επιβάλουν και να βρουν τους τρόπους, δεν είναι δική μου υπόθεση, αυτή είναι δική τους, να βρουν τους τρόπους να επιβάλλουν την ελεύθερη διακίνηση μας σε ολόκληρη την Κύπρο» ανέφερε.
Ο Επίσκοπος Καρπασίας τόνισε με έμφαση ότι «εγώ δεν είμαι πολιτικός, είμαι Επίσκοπος και το μόνο που ζητώ είναι να μπορώ να ασκώ τα δικαιώματα μου ως Επίσκοπος σε όλη μου την επαρχία και ιδιαίτερα εκεί που υπάρχουν εγκλωβισμένοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί».
Υπογράμμισε, ακόμη, ότι οι κατοχικές αρχές δεν έχουν δώσει οποιαδήποτε δικαιολογία και καμία απολύτως εξήγηση για την απαγόρευση όπως «και ουδέποτε μου έδωσαν καμία εξήγηση γιατί δεν μου επιτρέπουν να λειτουργήσω στην Καρπασία, όταν μου επέτρεπαν να επισκέπτομαι την Καρπασία».
Σε ερώτηση, λειτουργών των Μέσων Ενημέρωσης, γιατί συνδέει το θέμα της απαγόρευσης της μετάβασης του στα κατεχόμενα με το θέμα της αναστύλωσης της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα ανέφερε ότι «αμέσως μετά την εξαγγελία της νέας προσπάθειας εξεύρεσης τρόπου αναστύλωσης της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα, που ανήκει στην Επισκοπή Καρπασίας, ήρθε η απαγόρευση, χωρίς να προηγηθεί κάτι άλλο».
«Τέσσερα χρόνια που είμαι Επίσκοπος Καρπασίας αποφεύγω επιμελώς να προβώ σε δηλώσεις ακριβώς για να μην δώσω στην άλλη πλευρά την αφορμή και να βρουν δικαιολογίες ή προφάσεις για να μην προβούμε τόσο στην αναστύλωση του Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα όσο και στο να μην μου επιτρέπουν να επισκέπτομαι την Καρπασία και τους εγκλωβισμένους μας και να μην μου επιτρέπουν να λειτουργώ», είπε.
Τέλος, ο Θεοφιλέστατος, διερωτήθηκε «πως γίνεται εμείς ως Εκκλησία της Κύπρου θα βάλουμε όλα τα λεφτά για να γίνει αυτό το έργο και δεν θα επιτρέπουν στον Επίσκοπο Καρπασίας να μεταβαίνει στον Απόστολο Ανδρέα να επιβλέπει και να επιθεωρεί τα έργα, τα οποία θα πληρώνει η Εκκλησία».
«Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι είναι ασυμβίβαστο με την όλη προσπάθεια που καταβάλλεται, γιατί η Εκκλησία της Κύπρου είναι συμβαλλόμενο μέρος στην προσπάθεια αναστύλωσης του Μοναστηρίου, αφού θα είναι ο βασικός και κύριος χρηματοδότης του έργου, άρα από την άποψη αυτή είναι και ο ιδιοκτήτης της Μονής».
«Δεν ζητούμε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο», κατέληξε ο Καρπασίας Χριστοφόρος για να συμπληρώσει ότι «εμείς αναγνωρίζουμε τα δικά τους δικαιώματα και ζητούμε και εμείς μέσα στα πλαίσια της συνεννόησης και συνεργασίας να μας αναγνωρίσουν τα δικά μας δικαιώματα».
Μητροπολίτης Μόρφου
Σε γραπτή δήλωσή του ο Μητροπολίτης Μόρφου, Νεόφυτος υπογραμμίζει ότι η χθεσινή απαγόρευση από τις κατοχικές αρχές της μετάβασης του Επισκόπου Καρπασίας, Χριστοφόρου μαζί του, στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου, δεν βοηθά τον διάλογο, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για το Κυπριακό και επιδιώκει να δημιουργήσει κλίμα έντασης και διχασμού».
Ο Μητροπολίτης Μόρφου ανέφερε ακόμη ότι η απαγόρευση ενός Επισκόπου να επισκεφθεί, κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες πόνου και αδικίας, το ποίμνιό του κρίνεται ως απαράδεκτη.
«Η φυσική θέση του Επισκόπου Καρπασίας είναι η Καρπασία και του Επισκόπου Μόρφου η Μόρφου. Τέτοιες νοοτροπίες δεν βοηθούν τον λαό μας και προπάντων την πολιτική ηγεσία του τόπου και το κλίμα για μια μελλοντική, ειρηνική συνύπαρξη».
Ως ιεράρχης μιας ημικατεχόμενης Μητροπόλεως εκφράζει, στη γραπτή του δήλωση, «πικρία και απογοήτευση για το χθεσινό συμβάν και δηλώνω ότι δεν θα μεταβώ στα κατεχόμενα παρά μόνο όταν επιτραπεί η μετάβαση του Επισκόπου Καρπασίας».
Επιθυμεί, σημειώνει, να ολοκληρώσει την προσκυνηματική επίσκεψη με τον Επίσκοπο Καρπασίας στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα του Χρυσοσώτηρος της Ακανθούς, πράγμα το οποίο θα πραγματοποιούσαν χθες.
Εύχομαι η χθεσινή κίνηση να ήταν σπασμωδική και ένα μεμονωμένο περιστατικό και να μην αποτελεί συγκεκριμένη πολιτική, καταλήγει στην δήλωσή του ο Μόρφου, Νεόφυτος.
Recommended Post Slide Out For Blogger