Διαβάστε σήμερα..

"

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Σεβ.Καστορίας: "Μην ντρέπεστε να κάνετε τον Σταυρό σας"

kastorias2Η ύψωσις του Τιμίου Σταυρού του Κυρίου μας εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, παρουσία του Τιμίου Ξύλου, ένα κομμάτι του οποίου φυλάσσεται στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας.
Παραμονή της εορτής τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς, Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, ο οποίος μετά τον Εσπερινό έψαλλε τους χαιρετισμούς του Σταυρού, μπροστά στο Τίμιο Ξύλο.
Στο σύντομο λόγο του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο Σταυρό του Κυρίου Ιησού Χριστού και πως αποτελεί σήμερα για μας σημάδι σωτηρίας.
"Μην ντρέπεστε να κάνετε το σημείο του Σταυρού", υπογράμμισε ο κ. Σεραφείμ αφού όπως είπε έτσι ομολογούμε την αγάπη μας στο Χριστό.
"Όταν ξυπνάμε και πριν κοιμηθούμε, πριν φάμε και όταν φάμε, όταν περνάμε έξω από τους Ιερούς Ναούς να μην ξεχνάμε να ομολογούμε Χριστό αλλά και να τον ευχαριστούμε μ’ αυτόν τον τρόπο για τα πλούσια αγαθά του", κατέληξε ο Μητροπολίτης Καστορίας.
Ανήμερα της εορτής ο Επίσκοπος της εν Καστορία Εκκλησίας, λειτούργησε στον Ιερό Ναό Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Κορομηλιά Καστοριάς, όπου τέλεσε και την τελετή της υψώσεως με την περιφορά του ιστορικού Σταυρού τον οποίο έφεραν ως κειμήλιο από την Τραπεζούντα, οι κάτοικοι της Κορομηλιάς, που έλκουν την καταγωγή τους από τις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου.
Στο θείο λόγο του ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τον Σταυρό του Χριστού και πως από όργανο θανατικής καταδίκης έγινε θεραπευτικό φάρμακο και σύμβολο σωτηρίας.
"Αλλά σήμερα αφήσαμε τη λατρεία του αληθινού Θεού και λατρέψαμε τα είδωλα της εποχής μας. Δεν βρισκόμαστε κάτω από τον Σταυρό του Χριστού αλλά επικεντρωθήκαμε και λατρέψαμε τον εαυτό μας, τη σάρκα μας, το χρήμα" σημείωσε ο κ. Σεραφείμ.
"Στην πατρίδα μας δυστυχώς αρνούμαστε να ομολογήσουμε τον Χριστό και κάνουμε τα πάντα να αποεκκλησιοποιήσουμε τη ζωή μας και να μην μάθουμε στα παιδιά μας την αληθινή πίστη και τον Σωτήρα μας Ιησού Χριστό", είπε ο Μητροπολίτης Καστορίας και παρότρυνε το εκκλησίασμα να ομολογούμε Ιησούν Χριστόν και τούτον Εσταυρωμένον για να ομολογήσει και Αυτός για μας όταν θα έρθει η ώρα της κρίσης μας.
Μετά τη Θεία Λειτουργία ο κ. Σεραφείμ ευλόγησε τα παραδοσιακά φαγητά των κατοίκων της Κορομηλιάς, όπου κάθε χρόνο εορτάζουν την Ύψωση του Σταυρού και προσφέρουν σε όλους τον παραδοσιακό ποντιακό τσορβά, τη φασολάδα και άλλα εδέσματα του Πόντου.
Recommended Post Slide Out For Blogger