Διαβάστε σήμερα..

"

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Κύπρου Χρυσόστομος: "Μην πουλάτε τις περιουσίες σας στα κατεχόμενα"

Ισχυρό μήνυμα προς τους Ελληνοκυπρίους που βιάζονται «να ξεπουλήσουν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα αντί πινακίου φακής», κατά την έκφρασή του, «να μην συνεχίσουν να το πράττουν», έστειλε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β', κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει την πρόταση της Τουρκίας προς το Πατριαρχείο και την ελληνική κοινότητα της χώρας να συνεργαστούν για να τους επιστραφεί η εκκλησιαστική και άλλη περιουσία που κατασχέθηκε από το τουρκικό κράτος το 1936.
Ο Αρχιεπίσκοπος εξήγησε ότι λόγω της ευρωπαϊκής της πορείας, η Τουρκία θα υποχρεωθεί να επιστρέψει αργά ή γρήγορα τις περιουσίες που κρατεί στις υπό τα τουρκικά στρατεύματα περιοχές της Κύπρου.
Οι δηλώσεις του Μακαριωτάτου έγιναν πριν από λίγο, στο αεροδρόμιο Λάρνακας, προτού αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχει σε σύσκεψη την οποία συγκαλεί η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος.
Ο Κύπρου Χρυσόστομος ανέφερε ότι «εμείς χαιρετίζουμε αυτή την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης», ο Αρχιεπίσκοπος πρόσθεσε πως «φοβούμαι γιατί εμείς οι Έλληνες πάντοτε είμαστε πρόχειροι.
Όπως πολλοί από μας έσπευσαν να πάνε στην «επιτροπή αποζημιώσεων» για να πάρουν πινάκιο φακής για την περιουσία τους στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, θέλω να πιστεύω ότι και οι αδελφοί Έλληνες το ίδιο έκαναν».
Πρόσθεσε, ακόμη, πως «θα είναι ελάχιστες οι περιουσίες οι οποίες θα επιστραφούν και πιστεύω περισσότερο πως θα είναι οι περιουσίες της Εκκλησίας. Οι άλλοι θα τις έχουν πουλήσει δυστυχώς» είπε και σημείωσε ότι «αυτό πρέπει να μας φρονηματίσει γιατί κάτω από την πίεση πλέον της Ευρώπης, αφού η Τουρκία έχει ευρωπαϊκή κατεύθυνση, δεν μπορεί να κρατεί τις περιουσίες του ενός και του άλλου. Θα υποχρεωθεί να τις επιστρέψει αργά ή γρήγορα».
«Άρα, προς γνώση και συμμόρφωση», πρόσθεσε «αυτό είναι ένα μήνυμα προς αυτούς που βιάζονται να ξεπουλήσουν τις περιουσίες τους αντί πινακίου φακής».
Recommended Post Slide Out For Blogger