Διαβάστε σήμερα..

"

Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Μήπως ήρθε η ώρα που σε ρώτησε το παιδί σου για τον Θεό;

Τι πρέπει να πεις στο παιδί σου όταν σε ρωτάει για τον Θεό;

Μήπως ήρθε η ώρα που σε ρώτησε το παιδί σου για τον Θεό; Πρέπει να προσέξεις τι θα του πεις και να είσαι ειλικρινής μαζί του. Η ψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου σου δίνει συμβουλές για να ξέρεις τι να πεις στο παιδί σου!
Για τα μικρά παιδιά ο Θεός είναι μια προσωπική φιγούρα στην ...; οποία μπορούν να μιλήσουν, να προσευχηθούν ή ακόμα και να γράψουν.
Πως βλέπουν τα παιδιά τον Θεό;
Πολλά παιδιά φαντάζονται το Θεό σαν ένα γενειοφόρο, ηλικιωμένο άντρα, ξαπλωμένο πάνω στα σύννεφα. Οι ερωτήσεις των παιδιών για το θεό ξεκινούν από πολύ νωρίς, ειδικά στις θρησκευόμενες οικογένειες.
Τα ερεθίσματα είναι πολλά. Αρχίζουν την ημέρα τους στο σχολείο με την προσευχή.

Στην καθημερινότητας της οικογένειας τους γίνεται τακτική αναφορά στο Θεό όπως: «Πρώτα ο Θεός», «Αν θέλει ο Θεός», «Θεού θέλοντος» κ.λπ.
Όσο υποσυνείδητα κι αν γίνεται αυτή η αναφορά, τα παιδιά καταλαβαίνουν πως υπάρχει μια ισχυρή δύναμη που ορίζει τη ζωή. Ωστόσο, πολλοί γονείς δυσκολεύονται να συζητήσουν για το Θεό με τα παιδιά τους.Τι μπορείς να του πεις ...;
-Μοιραστείτε μαζί τους την πίστη σας στο Θεό όσο πιο απλά μπορείτε, προσαρμόζοντας τις κουβέντες σας στην ηλικία του παιδιού σας.
-Πρέπει, όμως, παράλληλα να του δίνετε να καταλαβαίνει ότι κάθε άνθρωπος σκέφτεται διαφορετικά για το Θεό και τον τιμά με το δικό του τρόπο.
-Όπως και οι περισσότεροι από σας, έτσι και τα παιδιά επεξεργάζονται την αντίληψή τους για το Θεό μεγαλώνοντας.
-Παραδεχτείτε με ειλικρίνεια πως υπάρχουν μερικά πράγματα για το θεό που εσείς -και κανένας άλλος στον κόσμο- δεν ξέρει με σιγουριά. Τα πιο πολλά παιδιά νιώθουν κάποια ανακούφιση συνειδητοποιώντας πως οι ερωτήσεις για την κοσμογονία, στις οποίες πασχίζουν να απαντήσουν, είναι εξίσου δύσκολες και για τους υπόλοιπους.
-Μην παρουσιάζετε το Θεό σαν μια αυστηρή δύναμη.
-Πολύ συχνά, τα μικρά παιδιά μαθαίνουν να βλέπουν το Θεό ως μια απειλητική υπόσταση, που διαθέτει πληθώρα μεθόδων για να τα ανακαλεί στην τάξη όταν ατακτούν.
-Η αγάπη και η χαρά είναι συναισθήματα πολύ πιο εποικοδομητικά από το φόβο και την απειλή, για να αποδοθούν στο Θεό.
-Αν η ιδέα του Θεού θα πρέπει να σημαίνει κάτι για ένα μικρό παιδί, αυτό θα πρέπει να είναι η σιγουριά και η αγάπη.
-Πολλά παιδιά δημιουργούν δυο Θεούς, τον ένα σοβαρό, αυστηρό και απαγορευτικό, τον άλλο χαρούμενο και καλοσυνάτο.
-Θυμηθείτε, πάνω απ' όλα, πως στα συναισθήματά τους για το Θεό, τα παιδιά προβάλλουν τα συναισθήματα που νιώθουν για τους ενηλίκους, που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή τους.
-Όταν τα παιδιά βλέπουν γύρω τους καλοσύνη, συμπόνια και γενναιοδωρία, τότε οι πιθανότητες να οραματιστούν με τις ίδιες αυτές ιδιότητες το θεό είναι πολύ μεγάλες.
Recommended Post Slide Out For Blogger